Triggerpiste-hieronta

Triggerpiste on lihakseen muodostunut paikallinen kipupiste, joka on tunnusteltavissa herkkänä, kivuliaana kohtana kiristyneessä lihassäikeessä ja/tai lihasta ympäröivässä kalvossa. Terveissä lihaksissa ei ole triggerpisteitä. Noin 75%:a kroonisista kivuista johtuu ainakin osittain triggerpisteiden aiheuttamista kipu- ja säteilyoireista.

Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa särkevää kipua kullekin lihakselle tyypillisellä säteilyalueella, joka yleensä sijaitsee etäämpänä itse triggerpisteestä. Lisäksi se aiheuttaa nivelten liikelaajuuksien rajoittumista ja lihasheikkoutta. Esimerkiksi triggerpiste pakaralihaksessa muistuttaa/aiheuttaa ischias-vaivoille tyypillistä kipua ja säteilyä alaraajaan. Kallonpohjan/kaulan lihasten triggerpisteet taas aiheuttavat päänsärylle tyypillisiä kipuoireita ja jopa huimausta.

Latentti triggerpiste aiheuttaa nivelten liikelaajuuksien rajoittumista ja lihasheikkoutta, mutta ei kipua/särkyä. Kivuton jäykkyys aktivoituu säryksi, jos latentin triggerpisteen omaava lihas joutuu ylirasitukseen.

Kaikkiin kehon lihaksiin voi muodostua triggerpisteitä. Ne voivat aktivoitua äkillisesti tai muodostua hiljalleen ajan myötä. Yleisiä syitä aktivoitumiseen ovat mm. lihaksen ylirasittuminen ja ylivenyttyminen, stattinen tai toistuva lihasjännitys, kylmälle ja kostealle altistuminen sekä masennus ja unihäiriöt.

Ryhtivirheet ja muut rakenteelliset viat, vitamiinien (B ja C) ja mineraalien puutos, matala kilpirauhashormonitaso ja verensokeri, psyykkiset tekijät ja krooniset tulehdukset ovat tavallisia syitä triggerpisteiden aktivaation pitkittymiselle ja niiden uusiutumiselle.

Triggerpisteiden hoidossa tavoitteena on saada kipupiste laukeamaan ja siten lievittää sen aiheuttamaa kipua. Jotta vaiva ei uusiutuisi, tulee selvittää miksi triggerpiste on muodostunut lihakseen ja hoitaa kokonaisvaltaisesti mahdolliset nikama- ja niveljäykkyydet, muut lihaskireydet ja liikerajoitukset sekä ottaa huomioon yksilölliset ongelmaan liittyvät tekijät esim. työergonomia. Tarvittaessa hyödynnetään myös  muita menetelmiä kuten: ultraääni-syvälämpöä / muita fysikaalisia hoitomuotoja tai esim. akupunktiota  triggerpisteiden hoidossa.

Hoitojakson aikana tulee välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Kevyt liikunta esim. kävely sen sijaan on sallittua. Kostea lämpö, spesifit venyttelyt ja kunkin triggerpisteen mukaan annetut ohjeet edistävät ja nopeuttavat paranemisprosessia.

Triggerpiste-hieronnan hinta

60 min/ 60€

60min opisk. /54€

45min/ 50€

Kysy lisää p. 050-5271704

Yhdistelmähoito (triggerpiste-hieronta ja akupunktio)

Triggerpiste-hieronta ja akupunktio yhdessä ovat tehokas kivunhoidon menetelmä. ”Kuin kaksi hoitoa yhdellä kertaa”. (fysio 60min). Yleensä hoito alkaa tirggerpiste-hieronnalla , jonka jälkeen laitetaan vielä akuneulat vaikuttamaan (noin 20min). Mahdollista on myös , että joitakin neuloja laitetaan jo vaikuttamaan triggerpiste-hieronnan ajaksi.