Lantionpohjan fysioterapia

Tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Naisten lantionpohjan vaivoihin kuuluvat esimerkiksi virtsanpidätysongelmat, lantionpohjan lihasten kiputilat, laskeumat sekä seksuaalitoimintojen häiriöt. Miehillä virtsankarkailulle ja erektiohäiriöille altistaa esimerkiksi eturauhaseen kohdistuvat leikkaukset sekä eturauhasen liikakasvu.

Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Lihasten tehtävänä on yhdessä sidekudosten kanssa tukea/säädellä lantion elimiä kuten: emätintä, virtsarakkoa sekä peräsuolta. Lantionpohjan lihaksilla on suuri merkitys myös seksuaalitoiminnoissa.

Lantionpohjan ongelmille altistaa mm: raskaus, synnytys, ylipaino, ikääntyminen/vaihdevuodet, tupakointi, inaktiivisuus/toistuva fyysinen rasitus, erilaiset sairaudet sekä selkäkivut.

Lantionpohjan lihakset voivat olla heikot tai ylijännittyneet. Virtaa/ulostetta voi karkailla tahattomasti. Voi esiintyä tuntohäiriöitä, yhdyntäkipuja tai jopa epämääräisiä vatsa- ja selkäkipuja.

Kiputilat johtuvat yleensä yliaktiivisesta lantionpohjasta; henkilö ei tunnista eroa jännittyneen ja rennon lihaksiston välillä, eikä siksi osaa enää rentouttaa lantionpohjaa. Lantionpohjaan voi tulla kipupisteitä eli triggereitä, jotka säteilevät kipua laajemmalle alueelle.

Lantionpohjan fysioterapia alkaa aina oirekuvan selvittämisellä, jonka pohjalta valitaan tarvittavat tutkimismenetelmät. Lantionpohjan toimintaa voidaan tutkia esimerkiksi sisätutkimuksella tai EMG-mittauksella. Sisätutkimus on aina vapaaehtoinen. EMG-biopalautelaitteen mittauksessa asetetaan elektrodi emättimeen tai peräaukkoon, joka mittaa lihasaktivaatiota ja rentoutumista. Myös neuvonta ja ohjaus on oleellinen osa terapiaa. Tutkimus sekä hoito voidaan toteuttaa monella eri tapaa, joten se ei ole este hakeutua hoitoon. Lantionpohjan fysioterapia on hyvin kokonaisvaltaista ja yksilöllistä, jossa voidaan hyödyntää hyvinkin montaa eri fysioterapian osa-aluetta. Esimerkiksi lantiopohjan fysioterapiassa on oleellista myös keskivartalon lihasten hallinta esim. syvien vatsalihasten hallinta, jolloin hyödynnän hoidossani myös PhysioPilates-ohjaajan taitojani.

OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ JA SOVITAAN SINULLE ENSIKÄYNTI!!
VARAA AIKASI PUHELIMITSE: MILLA 050-5271704
75min/ 75€
60min/ 65€
(+Tarvittaessa voit ostaa Emg-elektrodin hintaan 35-40€)